help
Київ
arrow
  • Київ
  • Онлайн
  • Одеса
Передзвоніть мені
/
Як вступити до університету за кордоном у 2024 році
В STUDY.UA підготували інструкцію з 10 кроків для зарахування, щоб розібратися з етапами і специфікою вступу в різні країни.
Як успішно вступити до університету за кордоном у 2024 році

Інструкція з 10 кроків для зарахування

Навчатися за кордоном — на перший погляд, здається, це щось недосяжне й неможливе. У закордонних ВНЗ інші правила вступу, висока конкуренція, міжнародні тести і купа різних документів. 

Так, це нелегкий процес, але реальний. Головне — мати чіткий план, достатньо часу й щире бажання. А ще — підтримку, тому ми в STUDY.UA вирішили підготувати інструкцію з 10 кроків, щоб допомогти розібратися з головними етапами і специфікою вступу в різні країни.

Що дає навчання за кордоном

Освіта за кордоном максимально цікава: нова країна, культура, корисні зв’язки та цінний життєвий досвід. Також це великий обсяг практики в сучасних лабораторіях, використання інноваційних технологій, сильна академічна база. Увага особливо надається активності студента на заняттях, цінуються творчі підходи і soft skills.

 

Головний плюс — дитина ще на початку або в середині 11 класу вже має місце в закордонному університеті. Адже вступна кампанія розпочинається і закінчується набагато раніше, ніж в Україні.

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок №1. Вибираємо спеціальність

Перше, що треба зрозуміти, — ким хоче стати дитина у майбутньому, що їй подобається, чим надихається, ким себе бачить. Спочатку можна зробити орієнтований список спеціальностей, щоб завжди мати під рукою у період роздумів.

У STUDY.UA ми завжди орієнтуємося на бажання дитини. Це нормальна ситуація, коли їй важко визначитися. Наприклад, школяр взагалі не розуміє, чим би йому хотілося займатися. Або навпаки — подобаються відразу декілька сфер, і він просто не може визначитися з однією професією. 

Для цього ми завжди пропонуємо профорієнтаційну сесію з нашим психологом. Спеціаліст особисто поспілкується, проведе допоміжні тестування і допоможе з вибором професії мрії.

Також у виборі спеціальності можуть допомогти особливості країн. Є дисципліни, які пропонують усі країни — це бізнес, економіка, маркетинг або менеджмент. Проте є вузьконаправлені спеціальності, які доступні лише в окремих країнах. Наприклад, «Океанологію» не пропонують в університетах Німеччини.

Якщо дитина цікавиться багатьма напрямками, то ідеальною країною стане США. Адже там максимально гнучкий навчальний формат у перші два роки. У цей час студент адаптується, вивчає загальні предмети, а вже потім вибирає вузький напрям. Можливість з легкістю змінювати напрями навчання — допоможе згодом розкрити здібності учня.

З Великою Британією ситуація навпаки. Це країна з віковими традиціями, найпрестижнішими дипломами у світі, тож має деякі консерваторські погляди в освіті. Тому дуже важливо дитині ще до початку навчання розуміти, якою саме спеціальністю цікавиться, на кого буде вчитися і чого хоче досягти в майбутньому. 

 

Крок № 2. Визначаємося з бюджетом

Наступний важливий крок — бюджет. Необхідно заздалегідь зрозуміти свої фінансові можливості, на яку суму розраховуєте. Звісно, що вище рейтинг ВНЗ і рівень життя в країні, то дорожче буде навчання. 

Мінімальна вартість навчання за рік у світі виглядає так:

Країна Мінімальна вартість навчання за рік
Канада від $12 000 USD
Британія від £14 500
США від $18 500
Ірландія від €6 000
Німеччина від €9 000
Нідерланди від €8 200

 

Про безкоштовну освіту

 

За кордоном, в Британії, США, Канаді, немає такого поняття «безкоштовна освіта» як в Україні. Якщо це саме англомовна освіта, то традиційно прийнято, щоб усі платили за навчання. В державних ВНЗ Німеччини, Франції, Чехії можна навчатися безкоштовно, але це освіта мовою країни.

 

Розглянемо на прикладі США: вартість освіти залежить не лише від типу та рейтингу навчального закладу, але й від штату, де знаходиться університет. Місцеві студенти платять менше — хто, наприклад, сплачує на тій землі податки, де знаходиться університет. Проте навчання все одно залишається платним.

 

Безперечно, в деяких ВНЗ існують гранти для іноземців. Однак необхідно розуміти, що це точкова історія для студентів із високим академічним рівнем підготовки і досконалою англійською. Самі гранти не покривають 100% навчання. Замість цього існують стипендії, які частково закривають вартість навчання, приблизно 30% на рік. 

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 3. Вибираємо країну

Вибір країни — один із найцікавіших, захопливих і водночас найскладніших етапів. Вибираючи місце, слід зважати на такі фактори:

— менталітет;

— вартість проживання й навчання;

— близькість до дому;

— рівень життя;

— клімат;

— різницю в системах освіти тощо.

 

Країну краще вже вибирати, відштовхуючись від бюджету і спеціальності. Наприклад, де дешевше вивчати бізнес, а де краще поринути в IT — тут підійдуть США, Канада, Британія чи Ірландія. Наразі ми співпрацюємо з 10 країнами, детальніше про кожну можна дізнатися на нашому сайті або напряму запитати у менеджерів.

Про поїздки за кордон у школі

 

Допомогти з вибором країни може сама подорож за кордон ще у школі. Дитина побачить усе на власні очі, познайомиться з історичними пам’ятками, місцевою їжею, відчує клімат.

Ми пропонуємо декілька разів на рік вигідні групові поїздки за кордон — освітні подорожі з метою покращити англійську. Деякі поїздки передбачають знайомство з місцевими університетами і коледжами, можливістю відвідати лекції та поспілкуватися з викладачами і студентами. Також це гарна можливість побачити світ, відчути себе самостійними і, звісно, стати на крок ближче до вибору країни для навчання.

Про спеціальні умови вступу для українців

 

Крім цього важливо звернути увагу на умови вступу в ту чи іншу країну. Освітня система України відрізняється від закордонної, тому для українців діють певні умови вступу, залежно від країни. Десь можна навчатися відразу після 11 класу, а десь необхідно, як в Британії, проходити підготовчий рік — International Foundation Year. 

 

Це спеціальна програма, яка компенсує різницю між освітніми системами. Студент проходить інтенсивну мовну й академічну підготовку. Простими словами — нульовий рік, після якого учні вступають на 1 рік бакалаврату.

 

Є й інший шлях для українських абітурієнтів. Завдяки нашому партнерству з британськими університетами й освітніми провайдерами, тепер можна вступати без Foundation. Для цього існує програма — International Year One.

 

International Year One — це перший рік бакалаврату, тільки для міжнародних студентів. Після успішного закінчення програми вони відразу переходять на 2 курс — уже з місцевими учнями. Головні умови вступу — мати високу академічну успішність, отримати мінімальний бал з іспиту IELTS від 5,5 і навчатися через провайдера. 

 

Обидві програми International Foundation Year і International Year One проходять на базі міжнародних центрів підготовки, їх проводять освітні провайдери. Міжнародні освітні провайдери — це офіційні організації, які мають договори з університетами. Вони допомагають іноземним студентам вступати і надають повноцінне навчання на першому курсі. Тобто це окремий потік студентів у ВНЗ. А самі ці центри виглядають як окрема будівля на території університету чи в місті. 

 

Для того, щоб дотягнути до International Year One, ми в STUDY.UA пропонуємо спеціальні програми підготовки до навчання за кордоном. Наші студенти отримують: 

— мовну підготовку від професійних викладачів з України й носіїв мови;

— академічну підготовку: навички написання есе, конспектування, читання англійською;

— розвиток важливих життєвих навичок soft skills: командна робота, креативність тощо.

 

Крок № 4. Попередньо визначаємо рівень англійської мови

 

Перед тим, як планувати процес вступу, необхідно визначити рівень володіння англійською мовою. У STUDY.UA ми проведемо безкоштовне тестування. Результати допоможуть зрозуміти, чи можливо спробувати вступити напряму або краще зосередитися на комплексній підготовці до вступу до закордонного вишу.

 

Варто зазначити — це лише внутрішній тест, який допоможе вибрати оптимальний шлях для наступних кроків вступу. Ці результати не стосуються потенційних університетів. Для вступу до закордонних вишів необхідно складати спеціальні міжнародні тестування: IELTS, TOEFL або Duolingo English Test. Різні заклади пропонують пройти різні види тестувань, про які детальніше розповімо далі.

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 5. Вибираємо університет мрії

 

Після консультації ми запропонуємо список університетів, спираючись на спеціальність, бюджет, країну й рівень мови. Далі необхідно вибрати один заклад, з яким і розпочнеться процес зарахування.

 

Чому саме один ВНЗ

 

За кордоном немає такої практики як в Україні — подаватися відразу до 20 ВНЗ. Ми співпрацюємо з нашими партнерами-університетами понад 22 років, знаємо їхні вимоги до кандидатів, тому якщо після внутрішнього пре-асесменту розуміємо, що дитина має високі шанси потрапити до того чи іншого ВНЗ, пропонуємо саме цей заклад у списку. 

 

Якщо щось піде не так, наприклад, дитина не набирає достатньої кількості балів IELTS, у нас завжди є запасний варіант. Для творчих спеціальностей, де будуть проводити конкурс портфоліо, ми зосередимось одночасно на декількох варіантах. 

 

Щоб було легше вибрати університет, рекомендуємо відштовхуватися від територіального розташування — це сільська чи міська місцевість, кількості студентів, можливостей проживання. Також від культури закладу — це більш аристократичний ВНЗ як у Великій Британії, де все за правилами, або більш лояльний як в США, де частіше допомагають і дбають про студентів. Ще можна подивитися інформацію про випускників, ким вони стали і де працюють після навчання.

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 6. Розпочинаємо процес зарахування

Після вибору університету починається саме процес зарахування. Основний пакет документів такий:

  1. Оцінки за останні три роки. Цього достатньо, щоб отримати безумовне зарахування. У закордонній системі є поняття “predicted grades” — прогнозовані оцінки. Так викладачі розуміють, який у дитини середній бал і які будуть оцінки в атестаті.
  2. Закордонний паспорт.
  3. Англійська мова, підтверджена міжнародним тестуванням. 

 

Що престижніший ВНЗ, то більше може знадобитися документів, таких як: мотиваційні листи, рекомендації від викладачів тощо. Необов’язково подавати всі документи водночас. Наприклад, IELTS можна скласти і відправити пізніше, як і атестат.

 

Як завчасно необхідно вибрати ВНЗ і почати подавати документи

 

Вступна кампанія за кордоном розпочинається за рік, тобто з початку 11 класу школи. Це ідеальний запас часу, щоб розпочати процес вступу без зайвих нервів, підтягнути англійську, скласти тести і зібрати необхідний пакет документів. 

 

За пів року — максимум, коли ще можна у більше-менш спокійному темпі розпочинати займатися вступом. Чому? Загальний дедлайн подачі документів з початку навчання у вересні — травень–червень, і це стосується наших партнерів-ВНЗ. Якщо подаватися до рейтингових вузів, таких як University of Oxford, University of Toronto, Princeton University — дедлайни подачі від 15 листопада до 15 січня.

 

Однак це не так страшно, як здається. У більшості закордонних ВНЗ навчання розпочинається два рази на рік. Тобто повністю збирається нова група студентів, і розпочинається власний новий семестр. Це нормальна практика, бо така гнучкість дозволяє розпочати навчання пізніше, наприклад, замість осені приїхати взимку.

 

Звісно, можна зібрати документи й за тиждень, і ми в цьому допоможемо. Проте вже на цьому етапі мають бути на руках атестат, а також зданий IELTS.

 

Про міжнародні тестування

 

Наразі в Україні не можна скласти IELTS, тільки за кордоном. Проте існують й інші тестування, які можна пройти онлайн — TOEFL або Duolingo English Test. 

 

Часто трапляється, коли дитина не набирає достатньої кількості балів з першого разу, наприклад, через нервування. Кожен тест можна перездати скільки завгодно, але всі вони — платні. IELTS проводиться 2–3 рази в місяць в кожній країні, Duolingo можна здати 2–3 рази поспіль, але потім необхідно витримати невелику паузу.

 

У будь-якому разі потрібно перевірити, чи приймає ваш ВНЗ результати того чи іншого тестування. І, безсумнівно, не зволікати з тестом, щоб була можливість перекласти.

 

STUDY.UA допомагає на кожному етапі збору документів. Ми консультуємо, збираємо всі документи й самостійно відправляємо до університету. 

 

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 7. Отримуємо умовне зарахування і сплачуємо депозит

Коли всі документи відправлені, розпочинається етап очікування відповіді від університету. Зазвичай це займає від тижня до 2 місяців. 

 

І ось, довгоочікуваний момент настає — абітурієнт отримує повідомлення про умовне зарахування. Це означає, що необхідно виконати деякі умови, щоб отримати безумовне — наприклад, надіслати атестат або результати з англійської тощо.

 

На цьому процес зарахування не зупиняється. Далі йде обов’язкова оплата депозиту ще на етапі умовного зарахування. Це необхідно для підтвердження місця в університеті. У всіх закладах сума депозиту відрізняється — від €500. Існують ВНЗ, де депозит — це повна оплата за семестр навчання. 

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 8. Бронюємо житло

 

Після того, як сплатили депозит і тим самим підтвердили місце в ВНЗ, можна бронювати житло. Це також дуже важливий етап, яким необхідно займатися якомога раніше.

 

Університети за кордоном надають такі ключові варіанти проживання:

— студентська резиденція. Вона схожа на гуртожиток, проживання може бути одномісним або на декількох людей;

— приймаюча місцева родина. Такі сім’ї контролюються школою та поліцією;

— оренда житла разом з іншими студентами. ВНЗ допомагають з пошуком через партнерів.

 

Іноді трапляється, коли університети не пропонують проживання для студентів. У такому разі доведеться шукати житло самостійно.

Як вступити до університету за кордоном у 2024 році

Крок № 9. Отримуємо студентську візу

Щоб навчатися за кордоном, необхідна студентська віза. Вона надається на декілька років для освіти і, залежно від країни, дозволяє студентам працювати до 20 годин на тиждень. Part-time протягом навчального року і full-time під час канікул, щоб можна було комфортно навчатися. 

 

Для кожної країни видається індивідуальна національна віза. Зазвичай віза розглядається 2–3 місяці, для Канади — від 3 місяців. З останніх гарних новин — Ірландія стала для українських студентів безвізовою.

 

У STUDY.UA ми максимально допомагаємо оформлювати документи для студентської візи. А для Канади, де діють спеціальні візові умови, співпрацюємо з міграційними спеціалістами й надаємо консультативні послуги. Додатково іноді потрібно оформити опікунство для студентів, яким не виповнилося 18 років. Це звичайна процедура, з якою ми також допоможемо.

 

Якщо необхідно зробити нотаріальний переклад документів, організовуємо процеси перекладів, залучаємо треті сторони, наприклад, щоб поставити апостиль на атестат. 

 

Коли розпочинається навчання

 

Двері для першокурсників відкриваються з серпня по жовтень — кожен ВНЗ вирішує самостійно. Іноді трапляється, коли абітурієнт не встиг вчасно отримати візу, не зміг довчити мову до необхідного рівня або ще щось трапилося не за планом. У такому разі, він не зможе поїхати на навчання, бо в університетах діють чіткі правила, і запізнюватися можна максимум на тиждень.

 

Але, як ми і писали в попередніх блоках, у більшості університетів за кордоном навчання розпочинається два рази на рік. Тому можна вирішити всі справи і поїхати трохи пізніше на новий семестр.

Крок № 10. Підготовка до відправлення, підтримка від STUDY.UA

 

Цей приємний момент настав — можна розпочинати пакувати валізи. Рекомендуємо завчасно шукати авіаквитки, чим ближче до дати — тим дорожче і менше зручних варіантів.

 

Перші місяці навчання і життя в новій країні найяскравіші й найхвилюючі. Дитина робить перші кроки у дорослому житті, приймає перші серйозні рішення. Щоб зробити адаптацію спокійною, у нас існує спеціальна онлайн-програма підтримки. Це як помічник в освітніх, психологічних і рутинних питаннях. Наприклад, менеджери проконсультують, як зробити реєстрацію в міграційній службі, як покращити оцінки в університеті або як викликати хаусмайтера в Німеччині для ремонту житла. 

 

Така програма потрібна не всім дітям, але іноді — це допоміжний інструмент для м’якої інтеграції. 

 

З інструкцією, достатньою кількістю часу та вірою у свої сили вступити до університету за кордоном — справді реально. Бажаємо успіху кожній родині, і ми завжди на зв’язку!

 

Коледж чи університет в Канаді: що обрати?
Коледж чи університет в Канаді: що обрати?

STUDY.UA відповідає на це питання та дає інструкцію з вибору ВНЗ Канади у 2023 році для українських абітурієнтів

Який рівень англійської необхідний для навчання за кордоном?

Як визначити свій рівень мови та чи достатньо його для вступу до ВНЗ світу: розбираємось зі STUDY.UA

Куди поїхали навчатися українці у 2022 році? ТОП країн та вишів

Вища освіта за кордоном: перевірені та популярні напрямки для наших учнів від компанії STUDY.UA