Як вступити до Гарвардського університету

Розповідаємо про особливості вступу до Гарварду: які вимоги до абітурієнтів, який пакет документів потрібен, та чи можна навчатися безкоштовно.

Новини Університет

Тонкощі навчання в Гарварді — найрейтинговішому університеті світу

Harvard University (Гарвардський університет) — американський університет, розташований у Кембриджі штату Массачусетс. Він заснований у 1636 році, вважається найстарішим університетом у США та одним із найвідоміших ВНЗ у світі.

Гарвардський університет входить у четвірку найкращих університетів серед 23 тисяч вищих навчальних закладів з усього світу:

ТОП-4 у світовому рейтингу QS World University Rankings 2024.
ТОП-4 у світовому рейтингу Times Higher Education 2024.
ТОП-3 у рейтингу американських університетів U.S. News & World Report 2024.
ТОП-1 у світовому рейтингу U.S. News & World Report 2024.
Серед випускників є багато успішних професіоналів і відомих особистостей: президенти, науковці, підприємці, актори, які залишили значний слід у світовій історії.

Гарвардський Університет має найкраще фінансування у світі. Лише у 2023 році заклад отримав понад 1 млрд доларів фінансування на наукові дослідження, що надає студентам безмежні можливості під час навчання.

Сьогодні в університеті навчаються понад 25 тисяч студентів, майже 7 000 з них — іноземці. Найбільш популярними спеціальностями є бізнес і право, які посідають 5 місце в рейтингу закладів США.

Особливості вступу до Гарварду

Університет Гарварда не має чітких вимог для вступу, головне — це донести приймальній комісії свою цінність та мати яскраву відмінну рису серед інших абітурієнтів. Адже університет зараховує лише тих абітурієнтів, які, як передбачається, у майбутньому зможуть змінити світ. Тому шанси вступити насправді дуже низькі: лише 4% аплікантів з усіх заявок отримують зарахування.

Студентам потрібно підкреслити свою індивідуальність, і в цьому може допомогти позашкільна діяльність: призові місця в національних і міжнародних олімпіадах, активна культурна діяльність, нагороди у спорті, волонтерство, власні бізнес-проєкти тощо. Саме на всебічному розвитку та позашкільній ініціативності формується рішення приймальної комісії.

Рекомендований перелік документів для вступу:
1) Сертифікати IELTS чи TOEFL та американський іспит SAT.
Варто зауважити, що сьогодні результати цього іспиту не є обов’язковими для Гарварду, тобто не будуть вирішальними для вступу, проте наявність сертифікатів все одно буде плюсом для аплікації.

IELTS має бути від 7.5 балів, TOEFL — від 100, а SAT — від 1580 балів з 1600 можливих.

В академії англійської мови Study Academy ми допомагаємо з академічною англійською та готуємо до успішного складання мовних іспитів. Щоб дізнатися більше, переходьте за посиланням.

2) Диплом про середню освіту.
Середній бал атестата має бути 12, мінімум 11 балів.

Абітурієнтів зазвичай оцінюють на основі їхньої успішності протягом усієї середньої школи, тому краще мати високі оцінки, починаючи навіть з 8 класу.

3) Рекомендаційні листи та есе
Абітурієнт має надати 2 рекомендаційних листи від вчителів та написати 4 мотиваційних есе на різні теми: загальне, про хобі й позашкільну діяльність, інтелектуальний шлях, а також про плани на майбутнє. Крім листів від викладачів, додатково ще можуть запросити лист від керівництва школи: директора, заступника директора чи класного керівника.

4) Комісія в розмірі 85 доларів, щоб надіслати документи через систему common application.

Можливість безкоштовного навчання

Навчання в Гарвардському університеті коштує дорого. Вартість на програмах бакалаврату у 2024 році приблизно становить 54 269 доларів, а якщо враховувати проживання, харчування та студентський і страховий внесок, то виходить майже 80 000 USD на рік.

Проте якщо комісія зацікавиться абітурієнтом, він зможе навчатися безкоштовно.

Гарвард є одним із 6 університетів США, які дотримуються системи need-blind admission, тобто зараховують студента неупереджено без жодних квот або обмежень на всіх етапах вступу. Такі університети не дивляться, чи потребує студент фінансування. Вони спочатку зараховують, і вже потім перевіряють, чи потрібні студенту кошти, і якщо так, покривають навчання.

У Гарварді існує програма фінансової допомоги: сім’ї з приблизним доходом до 60 000 доларів на рік отримують повне покриття навчання та додаткових витрат. Якщо дохід до 120 000 доларів, родина отримує часткове покриття, тобто потрібно буде сплачувати тільки за додаткові витрати без навчання. Сім’ї з доходом понад 120 000 доларів мають сплачувати всю суму.

Тому якщо ви зацікавите Гарвард своїми досягненнями, університет буде готовий покрити ваше навчання: повністю або частково, залежно від рівня доходу.

Висновки

Отже, до Гарварду вступають лише 4% студентів з усього світу. Проте для здобуття якісної міжнародної освіти необов’язково вступати лише до Гарвардського університету через його престижність і рейтинг. При виборі ВНЗ, у першу чергу потрібно спиратися на власні кар’єрні цілі, інтереси, фінансові можливості, рівень підготовки та майбутню спеціальність.

Наші експерти Study.ua супроводжують абітурієнта на всіх етапах вступу. Якщо вам потрібна порада, який університет найкраще підійде саме вам, або яку обрати спеціальність, переходьте за посиланням і залишайте заявку на індивідуальну консультацію.

logo logo logo logo
Цікавитесь міжнародною освітою?

Підписуйтесь на наш експертний блог

Новини з цієї категорії
prev
next